Brief C. van de Ven

De gemeente Valkenswaard wil in ons prachtig buitengebied, gelegen aan Natura 2000, een paardenboulevard ontwikkelen.
Voor wie eigenlijk? Niet voor de inwoners uit Valkenswaard!
De KNHS (hypische sport) heeft in Nederland ongeveer 200.000 leden,
op een bevolking van ruim 17 miljoen mensen is dat 1,1%.
De enkele dagen per jaar dat een van de huidige paardenbedrijven opengesteld is, komen er nauwelijks bezoekers uit de directe omgeving. Waarom dan toch een paardenboulevard?
Het is vooral voor zeer vermogende buitenlandse paardenliefhebbers die achter hoge muren en grote gebouwen hun hobby én paardenhandel bedrijven. Het buitengebied wat nog redelijk onbebouwd en authentiek is, wordt in hoog tempo versteend. De in aanbouw zijnde nieuwe paardenstal richting Achel heeft een enorme inbreuk op het oorspronkelijke landschap. Buitenlandse miljardairs kopen voor een prikje een grote lap grond in ons mooie buitengebied, dat vervolgens versteend wordt. De gemeente Valkenswaard wil miljoenen investeren om de zeer rijke buitenlanders te faciliteren onder het mom van werkgelegenheid. De gemeente zou er eens goed aan doen te evalueren wat de huidige bedrijven aan werkgelegenheid creëren, het antwoord is vrijwel nihil.  Bovendien loopt de gemeente risico witwas praktijken te faciliteren. Een deel van de paardenhandel heeft een duistere kant.
Niet voor niets heeft de FIOD een inval gedaan bij Salvador Stables in Valkenswaard en daar beslag gelegd. Het hele plan is gebaseerd op de gedachte van de oude economie. We hebben te maken met klimaatverandering en biodiversiteit die ernstig onder druk staat. Indien de gemeente een toekomst bestendig plan wil maken, waar ook de inwoners van Valkenswaard iets aan hebben, ontwikkel dan hoogwaardige duurzame natuur. Deze natuur kan dan aansluiten op het bestaande Natura 2000 gebied. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de natuur geschikt wordt voor het edelhert en creëer een tweede Hoge Veluwe. Nieuwe natuur heeft toegevoegde waarde voor de inwoners van Valkenswaard en zal veel toeristen trekken. Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard u bent er voor uw inwoners, stem niet in met de verstening en verrommeling van ons buitengebied.
Carolus van de Ven, werkgroep Natuurbehoud Valkenswaard

(Publicatie niet onder verantwoording van H&G)