Lancering Energieloket Zuidoost-Brabant

Dé gids voor het verduurzamen van woningen

De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant werken voortaan samen in een gezamenlijk energieloket: 
www.energieloket-zuidoostbrabant.nl
Elke gemeente heeft op deze website haar eigen pagina, met algemene en lokale informatie. Het Energieloket is er voor alle inwoners die stappen willen zetten bij het verduurzamen van hun woning. 

De kreet ‘gasloos’ valt steeds vaker. Meer en meer mensen vragen zich af wat te doen als de CV-ketel vervangen moet worden, of er spouwmuur- en vloerisolatie nodig is, of wat het rendement van zonnepanelen op hun dak is. Er is erg veel informatie beschikbaar op internet, waardoor mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Energieloket Zuidoost-Brabant biedt dan een deskundige helpende hand.

De juiste stappen op het juiste moment

Energieloket Zuidoost-Brabant is in deze regio dé gids die huiseigenaren begeleidt bij het zetten van de juiste stappen bij het verduurzamen van zijn of haar huis. Ieder in zijn eigen tempo, met de beschikbare middelen als uitgangspunt. De adviseurs van het Energieloket kunnen het hele proces begeleiden. Het resultaat van verduurzaming is meer wooncomfort, lagere energiekosten en een bijdrage aan een betere, schone wereld. De website dient daarbij als gids, waarna persoonlijk contact en advies wordt aangeboden door de helpdesk. Die dienst is gratis. Maatwerkadviezen en huisbezoeken zijn tegen betaling ook mogelijk. Hiervoor wordt doorverwezen naar adviseurs en/of bedrijven in de regio.

Energieloket Zuidoost-Brabant

Het loket informeert en ondersteunt woningbezitters die werk willen maken van energiebesparing en duurzame energie in alle stappen van het proces: oriëntatie, plan van aanpak, kiezen van adviseurs, kiezen van bedrijven en beoordeling van offertes aan de hand van een checklist. 

In veel gemeenten zijn lokale energiecoöperaties actief, die werken met vrijwilligers. De gemeenten verwachten dat het aantal vragen van bewoners sterk gaat toenemen met de plannen om de energievoorziening te veranderen. Bewoners kunnen voortaan kiezen of ze hun vraag voorleggen aan de lokale energiecoöperatie of het Energieloket Zuidoost-Brabant. Deze organisaties werken samen en stemmen onderling de taakverdeling af. De website van Energieloket Zuidoost-Brabant wordt dan ook regelmatig geactualiseerd.

Diensten

Energieloket Zuidoost-Brabant:

biedt via  www.energieloket-zuidoostbrabant.nl  inspiratie en
informatie, met voor elke gemeente een eigen pagina met lokale
informatie en acties;

biedt eenvoudig toepasbare instrumenten: ‘quick scan
zonnepanelen’, ‘doe de energiecheck’ en ‘check energielabel’;

onderhoudt een telefonische helpdesk. Deskundige adviseurs van
het Energieloket zijn elke werkdag bereikbaar van 13.00 – tot 17.00
uur op (085) 041 00 41.
De helpdesk reageert snel en duidelijk op vragen;

biedt een overzicht van deskundige bedrijven die actief zijn in de
regio;

werkt onafhankelijk, zonder commercieel belang.
De dienstverlening wordt ter beschikking gesteld door de
gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant.

Klimaatdoelstelling

In het Klimaatakkoord van Parijs 2015 hebben bijna 200 landen, waaronder Nederland,  afspraken gemaakt om de verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Dat doel moet bereikt worden door de CO2-uitstoot sterk terug te brengen. Binnen dat kader is het Energieloket Zuidoost-Brabant is een van de hulpmiddelen die de gemeenten beschikbaar stellen aan haar inwoners.

‘Ons huis in de revisie samen met de adviseurs van Energieloket Helmond’Mevrouw Van Dijk: “Ik was op zoek naar advies en ondersteuning bij het verduurzamen van mijn huis. Dat was toe aan onderhoud en ik wilde het moment gelijk gebruiken om mijn energierekening naar beneden te brengen. Ik wilde dat in stappen doen, maar dan wel de juiste stappen, in de goede volgorde. Ik heb hiervoor regelmatig gebeld met de gratis helpdesk.“ Het Energieloket begeleidde mevrouw Van Dijk zo bij haar vraag:  ‘hoe kunnen we op een logische manier energie besparen?’ Rekening houdend met haar beschikbare budget heeft het Energieloket meegedacht over een stappenplan en een plan van aanpak. Mevrouw Van Dijk: “De medewerker van het Energieloket heeft me zo geholpen dat ik zelf vooruit kon. Met het plan van aanpak hebben we alle mogelijkheden goed op een rijtje en kunnen we aan de slag.”
%d bloggers liken dit: