JoPo dag 2019

JoPo: Jongeren & Politiek

27 maart 2019

Vandaag was de jaarlijkse JoPo dag. Een groep 4 havoleerlingen van Scholengemeenschap WereDi kwam naar het gemeentehuis om kennis te maken met de gemeentepolitiek. In de ochtend konden ze diverse workshops volgen; interviewen, presenteren, debatteren & onderhandelen. Daarna gingen ze zelf in groepjes ideeën bedenken en uitwerken. Samen met Lex Janssen (VVD Eindhoven) begeleidde ik een groepje.

We begonnen met het ophalen van ideeën. Uiteindelijk leidde dit tot twee uitgedachte ideeën: Kinderen op basisscholen prullenbakken laten versieren om meer bewustzijn voor zwerfafval te creëren en deze vervolgens in het dorp plaatsen om meer aandacht voor de prullenbakken te trekken. Het tweede idee was een soort open sportdag in sportpark Den Dries. Hiermee willen we niet alleen jong en oud stimuleren om te gaan sporten en bewegen, maar ook verenigingen de kans geven om zich te profileren en nieuwe leden te werven. 

Uiteindelijk zijn we met het tweede idee in zee gegaan. De eerste debatronde was het presenteren van het idee aan de andere zes groepjes en het publiek dat zich inmiddels had verzameld in de raadszaal. Hierna mocht het publiek stemmen op de ideeën. Het groepje met de meeste stemmen kreeg er twee zetels bij. Het groepje met de een-na-meeste stemmen kreeg er één zetel bij. Ons groepje kreeg er één zetel bij.

Vervolgens kwam de debatronde. Vier minuten aanvallen, vier minuten verdedigen, twee minuten aanvallen, twee minuten verdedigen. Er zaten een aantal heel sterke leerlingen tussen. Na het debat vonden er onderhandelingen plaats tussen de leerlingen. Bij de eerste stemming zaten we bij de hoogste twee. De leerlingen mochten weer gaan onderhandelen en daarna gaan stemmen. Bij de uitslag werd bekend dat ons groepje eerste was geworden! 

Het was een ontzettend leuke dag om te begeleiden. We hebben nieuwe jonge talenten gezien en ik ben vooral ontzettend trots op mijn groepje omdat ze het zo goed hebben gedaan. Volgend jaar weer!

Renée Smulders,
raadslid H&G