MASTERPLAN CENTRUM

Masterplan Centrum - Valkenswaard Centrum

Publicatiedatum 22-02-2021

Op weg naar een nieuw centrum

Eindelijk… een lang gekoesterde droom gaat in vervulling. Op 22 februari zijn de werkzaamheden gestart op de Markt in Valkenswaard. De start op weg naar een nieuwe uitstraling en functie van de Eindhovenseweg. Na vele jaren het doorgaande (vracht) verkeer te hebben getrotseerd komt er nu meer ruimte voor de voetganger en fietser. Maar dat niet alleen, ook de Valkenswaardse horeca gaat volop profiteren van de nieuwe inrichting.

Een voorstel van H&G om de terrassen aan de markt en de Statie veel meer ruimte te geven kan rekenen op de steun van de raad en het college, een goede zaak.
De tijdelijke ruime opzet van de terrassen als noodzakelijke Coronamaatregel heeft zich bewezen doordat het de sfeer enorm ten goede komt. Bovendien biedt het onze zwaar getroffen Horeca ondernemingen volop kansen om het verlies van de afgelopen maanden zo veel als mogelijk te compenseren.

Het nieuwe centrum kenmerkt zich door meer groen en vooral meer plaats voor fietsers en voetgangers. De auto is straks te gast. Vanaf maandag 1 maart begint het ‘echte’ werk om de Markt groener, fraaier en gezelliger te maken.

In de week van 22 tot 26 februari vinden de eerste, voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het maken van proefsleuven.
Vanaf 1 maart wordt de Markt afgesloten tussen de kruising met de Waalreseweg/Leenderweg tot aan de Nicolaaskerk. De verbinding vóór de Nicolaaskerk, richting Peperstraat en Maastrichterweg, blijft voorlopig nog open.  Het doorgaand verkeer wordt omgeleid. Ook de bushalte op de Markt vervalt tijdelijk. Het zal best even wennen zijn maar uiteindelijk zal het alleen maar veel goeds betekenen voor onze prachtige gemeente.

Verplaatsen weekmarkt naar Carillonplein

Afbeeldingsresultaat voor weekmarkt valkenswaard

Let op: de weekmarkt verhuist tijdens de werkzaamheden naar het Carillonplein. Dat gebeurt voor het eerst op donderdag 4 maart. 

Samen gaan we op weg naar een prachtig nieuw, gezellig en groen centrum voor Valkenswaard waar onze inwoners van kunnen genieten.

Kijk voor meer informatie op www.valkenswaard.nl/masterplan.

H&G

Publicatiedatum 5-12-2020

Kloosterplein in het nieuw

Het Kloosterplein was het laatste parkeerterrein dat een opknapbeurt kreeg als onderdeel van het Masterplan Centrum. Eerder al werden het Prinses Irene Brigade-, het Kerverij- en het Carillonplein aangepakt. Naast een andere indeling en meer groen werden op het Kloosterplein ook zogenaamde infiltratiebuizen ingegraven. Deze buizen zorgen dat het regenwater geleidelijk kan wegvloeien in de bodem. Deze aanpak draagt bij aan het terugdringen van overlast als gevolg van hevige regenval en zorgt ervoor dat er meer water achterblijft in de bodem wat bijdraagt aan een optimale groei van het aanwezige groen. 

Onderdeel van Masterplan Centrum

De aanpak van het Kloosterplein is onderdeel van het Masterplan Centrum. Met het Masterplan Centrum werken we aan de toekomst van Valkenswaard. De investering in uitstraling en nieuwe inrichting zorgt voor meer sfeer en beleving. Straten, pleinen en parkeerterreinen gaan op de schop. Het winkelhart wordt groener en compacter. De volgende stap naar het nieuwe centrum? Die zetten we heel binnenkort naar verwachting 18 januari 2021, over enkele weken dus. Dan starten de werkzaamheden aan de westzijde van de Markt  ( kant van o.a. de Sleutel, Barcode, Bel enz ) en wordt ook de rijloper
(de verbindingsstrook tussen de Markt en de Peperstraat) aangepast.

Meer info op www.valkenswaard.nl/masterplan

Met de uitrol van het Masterplan Centrum gaan we een spannende tijd tegemoet. Nu naar de toekomst toe het doorgaande verkeer geweerd gaat worden krijgt het centrum een heel andere sfeer. De herinrichtingsplannen zijn tot stand gekomen na heel veel overleg en inspraak met de inwoners en ondernemers, deze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwerp. Het zal best even wennen zijn aan het nieuwe centrum …
maar wij geloven steevast in een mooie toekomst voor ons dorp. 

Theo Geldens 
Wethouder Masterplan Centrum 

Kloosterplein tijdens de oude situatie
Kloosterplein na de Renovatie