Werkzaamheden Markt gestart!

Wat is het nu echt, heel echt begonnen ?

We praten er al heel lang over en al heel vaak is de belofte gedaan dat al dat doorgaande verkeer uit het centrum zou gaan. Maar gaat het nu dan echt,  heel echt gebeuren?
Het antwoord van verantwoordelijke wethouder Theo Geldens is onverkort JA.

“Het gaat bovendien niet binnenkort gebeuren, nee ze zijn al begonnen en daar ben ik heel erg trots op”!
Na heel veel onderzoek vooraf, grond boringen,  metingen en het plaatsen van bestellingen en overleg is op donderdagochtend 4 maart, om half acht in de ochtend, officieel het startsein voor het verwijderen van het asfalt van de rijbaan op de Markt gegeven.
Ondanks het slechte weer op dat moment waren wethouder Geldens
( Masterplan Centrum ) en wethouder Marchal ( verkeer en mobiliteit ) beide aanwezig.

Hiermee is nu eindelijk een belangrijke stap gezet naar een nieuw, autoluw en groen centrum van Valkenswaard. Dat het verlangen naar de start van deze werken groot was getuige de vele berichten die ons hebben bereikt de afgelopen dagen. 1 maart was de datum waarop de aannemer officieel groen licht kreeg voor de werkzaamheden. Deze is onmiddellijk begonnen met inmeten, bestellen en het treffen van tal van voorbereidende werkzaamheden. Dit alles om enkele dagen later op 4 maart dus daadwerkelijk met het grote materieel aan de slag te gaan. 

Het verwijderen van de asfaltlaag staat niet alleen symbool voor de metamorfose van het Valkenswaardse centrum. Het markeert ook het einde van de N69 als drukke verkeersader door het Centrum. En daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling. “Nu de weg officieel door de provincie is overgedragen aan de gemeente, kunnen we er eindelijk mee aan de slag”, geeft wethouder Marchal (verkeer en mobiliteit) aan, afgelopen met het belastende en zware vrachtverkeer door ons dorp en dat is heel mooi.

Theo Geldens ( Masterplan Centrum ) kan nu aan de slag met de verdere herinrichting van het centrum. Daar waar voorheen vrachtverkeer reed, worden nu voetgangers en fietsers de baas. We gaan auto’s niet helemaal weren overigens, maar doorgaand verkeer zal echt om het centrum heen gaan.
In het centrum wordt gemotoriseerd verkeer te gast.”

“Het asfalt maakt plaats voor mooie klinkers, het plein wordt niet langer in tweeën gedeeld door de drukke weg en we gaan voor groen, veel groen. We maken van de Markt en het centrum geen bos maar planten wel veel extra bomen en veel extra groen. Het plein zal haar functie behouden zodat we ook kunnen blijven genieten van de beste weekmarkt van Brabant en de vele evenementen die Valkenswaard rijk is”.  

Er komt mooie sfeervolle verlichting samen met ruimte voor uitgebreide en grotere terrassen. Dit laatste mede naar aanleiding van een initiatief van de gemeenteraad ingediend door
H&G, Valkenswaard Lokaal, CDA en PvdA, om de horeca meer ruimte te geven.

Het voorstel om deze ruimte “vooralsnog” beschikbaar te stellen voor de horeca zonder extra kosten kreeg de steun van de overige raadsleden.
Dit ondanks de tegenstemmen van Samen voor Valkenswaard, D66 en VVD.

We hebben er heel wat jaren op moeten wachten, maar we zijn nu echt op weg naar een nieuw dorpshart met meer beleving, meer sfeer en meer groen.
Samen met alle andere maatregelen, zoals het compacte winkelhart en de vergroening, wordt het weer een centrum waarop we trots kunnen zijn.”

Kijk voor meer informatie op onze website: www.valkenswaard.nl/masterplan.

Namens fractie en bestuur van H&G