Markt Valkenswaard

Markt Valkenswaard ” lelijkste plek”.

Foto Vincent Wilke

De markt in Valkenswaard is in de regio een van de zes plekken in Noord-Brabant die via een internetverkiezing een grondige opknapbeurt heeft gewonnen

Medio 2009
De Provincie organiseert een wedstrijd en is op zoek naar de lelijkste plekken in Brabant. De bevolking wordt opgeroepen een keuze te maken en de winnaar kan rekenen op een stevige zak geld van de Provincie.
HELDER EN GEDREVEN (H&G) komt in actie en laat flyers drukken, verspreidt deze met haar achterban en roept de inwoners op om hun stem uit te brengen.
Valkenswaard is een van de winnaars in Noord Brabant!

Dit hierboven beschreven heugelijke feit was het startsein voor wat vandaag,
juli 2021 een schitterende markt is geworden met een geweldige sfeer en uitstraling!
En er volgt nog meer…..

Eind 2009
Het toenmalige college ging met het gewonnen geld van de Provincie aan de slag en knapte de oostzijde van de markt op. Parkeren op de markt mocht niet meer en het doorgaande (vracht)verkeer doorkruiste nog altijd het centrum.
Het marktplein zag er beter uit maar vrijwel niemand was er echt opgetogen over. Veel steen, weinig groen en veel, heel veel vrachtverkeer.
De gesprekken voor de aanleg van een nieuwe weg (het alternatieve tracé N69) komen op gang.

2012
In dit jaar tekenen de regiogemeenten een gebiedsakkoord N69 waarmee het proces om te komen tot een nieuwe omleidingsweg, onder leiding van de Provincie, vorm krijgt.

2021
De aanleg van de nieuwe weg is in volle gang en de Provincie draagt de oude N69
(de Noord-Zuid verbinding door Valkenswaard) o.a. over aan de gemeente Valkenswaard.

In de tussenliggende jaren is de Europalaan (her)ingericht om een bijdrage te leveren aan de toekomstige lokale verkeersafwikkeling. Het is mede dankzij de inzet van vele inwoners, actiegroepen en H&G gelukt om een belangrijk deel van het (vracht)verkeer om te leiden via de A2 en de Zuidelijke randweg.

Nu het doorgaande verkeer uit de kern van Valkenswaard is geweerd kan ingezet worden op het terugbrengen van de sfeer en gezelligheid, een grote wens van onze inwoners.

20 juli 2021
De burgemeester van onze gemeente heropent de nieuwe ingerichte markt. Een eerste stap in een reeks die nog gaan volgen. Meer groen, véél meer sfeer en gezelligheid, Brabantse kenmerken en Bourgondisch genieten zoals wij het graag hebben. Tevens is er een kwaliteitslag gemaakt voor de voetganger en de fietser.
De auto is slecht “te gast”.

De projectwethouder Theo Geldens (H&G), bestuurlijk verantwoordelijk voor
de herinrichting, mag met recht trots zijn.
De inwoners van Valkenswaard zijn zichtbaar blij met het resultaat, de sfeer is top en Valkenswaard kan eindelijk weer haar regiofunctie gaan invullen:

Hartelijk, warm en gastvrij en vooral genieten…!

Fractie H&G,

André van Daal


Klik op onderstaande button voor interview met Theo Geldens H&G


Geef een reactie, namens H&G bedankt!

%d bloggers liken dit: