“Cultureel erfgoed… monumentaal erfgoed “

Enkele maanden geleden publiceerde wij op onze website het artikel “Cultureel erfgoed…monumentaal erfgoed “

Nu opnieuw monumentaal nieuws.

Het college van burgemeester en wethouders heeft Markt 49-49A-49B en Markt 51 aangewezen als gemeentelijk monument. Dit op advies van de A2-Erfgoedcommissie. 

Markt 49-49A-49B

Drielaags horecapand onder platdak uit ca. 1925, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Dit pand is cultuurhistorisch zeer waardevol vanwege het industriële uiterlijk. Het pand is een voorbeeld van de industriële bouw en met name die van een bierbrouwerij uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Opvallend zijn ook de industriële verdiepingslagen met vensters met roedeverdeling. Ook bijzonder zijn de hoge uitkragende baksteenversieringen in de stijl van de Amsterdamse School.

Markt 51

Aan het zuiden van de Markt, op de hoek met de Maastrichterweg, staat een speels en rijk versierd eenlaags cafépand. Het huidige pand dateert van 1902 en vormde een geheel met de ernaast gelegen brouwerij op nummer 49. In het pand elementen uit de neogotiek en de chaletstijl. In het verleden is vooral de gevel aan de Maastrichter­weg gewijzigd. In 1989 is deze gevel weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.

Het pand is cultuurhistorisch waardevol vanwege de uitdrukking van een typologische ontwikkeling en het bijzondere materiaalgebruik. Opvallend is de architectonisch gaafheid, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de omgeving.

Cultuurhistorisch is dit oorspronkelijke horecapand van grote betekenis als uitgaansgelegenheid in het centrum van Valkenswaard. Er bestaat hier een directe verbinding (ensemble) met de naastgelegen brouwerij.

Eindelijk krijgt het monumentaal erfgoed de aandacht die het al jaren verdient en kan voorkomen worden dat er nog meer erfgoed verloren gaat.

Theo Geldens,
Wethouder Monumenten

%d bloggers liken dit: