Wij houden van bomen

In Valkenswaard zijn we zuinig op onze bomen, bomen zijn goed voor het milieu en dragen in belangrijke mate bij aan een gezonde en aangename leefomgeving. Het afgeven van een kapvergunning doen we alleen in die gevallen waar het echt niet anders kan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een boom ernstige schade toebrengt aan gebouwen of riolering. Helaas kunnen bomen ook ziek worden of gewoon te oud en is dat de reden waarom we dan toch moeten kappen. Omdat er bomen verdwijnen zetten we ook stevig in op het aanplanten van nieuwe bomen. Daarom doet de gemeente Valkenswaard ook dit jaar weer mee met de Boomfeestdag. De gemeente Valkenswaard doet dit samen met het IVN afdeling Valkenswaard-Waalre. Ook Bosgroep Zuid-Nederland heeft zich bij de organisatie aangesloten. In Valkenswaard is de viering op woensdag 11 maart. De afgelopen jaren schonk de gemeente elk jaar één boom aan een basisschool. Zeker leuk maar één boom vond ik toch wel een beetje weinig.

Dit jaar hebben we besloten er veel meer te planten. Dat doen we op een plantlocatie in het Opperbos, aan de Kluizerdijk in het buitengebied bij Borkel en Schaft. 
Basisschool Sint Servatius in Borkel en Schaft is in 2020 aan de beurt voor de viering van de Boomfeestdag. Maar liefst 30 tot 50 leerlingen van de basisschool doen op 11 maart mee aan de plantdag. Ze worden om 09.00 uur bij het Opperbos ontvangen door mijzelf en vertegenwoordigers van de drie genoemde organisaties. 


Vanaf 09.30 uur (tot 12.00 uur) planten ze de volgende bomen en struiken:

Bomen: 200 Japanse lariks, 200 winterlinde en 150 zoete kers.

Struiken: 50 hazelaar, 50 gewone vlier, 50 kardinaalsmuts, 50 meidoorn en 50 veldesdoorn.

Voorafgaand aan de Boomfeestdag hebben de vrijwilligers van het IVN een educatief programma verzorgd op de basisschool.

Theo Geldens 
Wethouder Natuur, Milieu en Duurzaamheid.