Nominatie beste bestuurder

 

avond beste bestuurder 1.jpg

Op woensdagavond 7 februari was ik samen met mijn vrouw Iris en Theo Geldens te gast in Kerkrade op het ‘beste bestuurder van Nederland’-gala. Alle genomineerden van de drie categorieën waren aanwezig en tijdens de avond werden de genomineerden in het zonnetje gezet en de winnaars bekendgemaakt. Een avond ook die in het teken stond van stilstaan wat het betekent om bestuurder te zijn rondom het thema ‘betrokken bewoner, betrokken bestuurder’.

Hoewel ik niet de uiteindelijke titel naar Valkenswaard heb kunnen slepen, ben ik bijzonder trots dat ik namens Noord-Brabant de genomineerde was. Vooral als bestuurder van een lokale politieke partij als H&G. Stiekem dacht ik die avond terug daar waar het ooit begon, 14 jaar geleden. 

H&G heeft mij als jonge ‘snotneus’ toen de kans gegeven om op 19-jarige leeftijd de lokale politiek in te gaan. Gesteund door de achterban, maar ook door de fractie en het bestuur heb ik me de afgelopen 14 jaar mogen ontwikkelen van raadslid, fractievoorzitter tot trotse wethouder in Valkenswaard. Een functie die ik nu met veel enthousiasme en gedrevenheid elke dag in de praktijk probeer te brengen. 

Het thema van de beste bestuurder was dit jaar ‘betrokkenheid’ En laat dat nu één van de kernwaarden zijn die we als lokale partij vanaf de oprichting in 2004 hoog in het vaandel hebben staan. Authentiek, zichtbaar in de samenleving, een bijzondere betrokkenheid bij vraagstukken die bij de inwoners leven. De stelling die op de avond voorbij kwam: ‘zonder betrokkenheid kan een bestuurder überhaupt geen goede bestuurder zijn’ onderschrijf ik dan ook zeker. Maar alleen bij betrokkenheid dient het niet te blijven. Je zult ook moeten handelen. Laten zien dat je de betrokkenheid en de inbreng van inwoners serieus neemt en daarnaar handelt. En dit betekent niet dat je klakkeloos doet wat een meerderheid wil, maar wel dat je transparant en duidelijk laat zien welke elementen je overneemt en welke niet. En uiteraard waarom. Dit inzicht probeer ik ook dagelijks in m’n werk toe te passen en verder uit te rollen. 

De nominatie als beste bestuurder vanuit Noord- Brabant stimuleert me om samen met Theo, de fractie en het bestuur me te blijven inzetten voor onze mooie gemeente.  Want uiteindelijk doen we het voor onze inwoners.

Met vriendelijke groet,

Bram Bots.