Schoon Valkenswaard!

    Schoon Valkenswaard

H&G is bij met de inzet van de Stofzuiger voor een
schoner Valkenswaard en Dommelen.

De gemeente zet regelmatig de veegwagen in voor het schoonvegen van de straten. Sinds enige tijd heeft de gemeente een proef gestart met een ‘stofzuiger’ in het centrumgebied. De stofzuiger is een elektrische zuiger, waarmee een medewerker van Ergon rondwandelt. De stofzuiger zet de gemeente in op de vrijdag, om – na de weekmarkt – schoon het weekend in te gaan. Al snel na de inzet is het resultaat te zien. De stofzuiger kan in hoekjes komen waar de veegwagen niet bij kan. Zo kan klein afval, zoals peuken uit de voegen gezogen worden. Dit kleine afval dat anders gedurende lange tijd blijft liggen zorgt voor een vuile aanblik en dat willen we niet. Naast de bijdrage aan het schoonhouden van onze winkelgebieden is de zuiger een machine die opvalt en zo de aandacht vestigt op het schoonhouden van ons dorp.

Centrummanagement alvast blij met de proef.

Centrummanager Jef van Stratum:“ Veel ondernemers hebben de Ergonmedewerker met de stofzuiger al gespot en zijn er positief over. Wij vinden het altijd goed om meer aandacht te besteden aan een schoon centrum en hoe we dat samen kunnen bereiken. Het kan wat ons betreft niet schoon genoeg zijn. Kortom: van ons mag de gemeente de proef zeker voortzetten.”

Meer acties onder motto ‘Schoon Valkenswaard’

De stofzuiger is één van de acties onder het motto ‘Schoon Valkenswaard’. Onder dit motto met een herkenbaar logo erbij, brengt de gemeente mede onder impuls van H&G al enkele jaren het ‘schoon houden’ van de omgeving onder de aandacht van bezoekers en bewoners. Dat gebeurt bijvoorbeeld door ludieke acties bij evenementen zoals Hemelse Sferen, kermis, Bloemencorso en bij de weekmarkt.

Veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil op straat of in het park. Als op een bepaalde plek veel vuil op straat ligt, zal een passant eerder geneigd zijn daar nog wat afval bij te gooien, omdat het ‘toch al een troep is’.
Van de andere kant stimuleert een schone omgeving mensen juist om die ook schoon te houden. Dat kunnen we alleen bereiken als inwoners, ondernemers, verenigingen, scholen en organisaties, zich hier samen met ons voor inzetten.

Met vriendelijke groet,
Theo Geldens
wethouder Beheer Openbare Ruimte