Koolmeesje en de Processierups

Were Di 3 en IVN helpen gemeente in strijd tegen eikenprocessierups.

Koolmeesjes zijn dol op eikenprocessierupsen en kunnen ons helpen bij de bestrijding.

Op plaatsen waar wij de rups preventief kunnen bestrijden, met een biologisch bacteriepreparaat, werkt dit goed en is de problematiek onder controle.

Maar er zijn ook veel gebieden waar we primair in willen zetten op de natuurlijke bestrijding denk daarbij aan de prachtige natuurgebieden waar beschermde vlinders zitten, of gebieden waar simpelweg geen voorzorgsmaatregelen mogelijk zijn. In die specifieke gebieden willen we voor de bestrijding de natuurlijke vijand van de processierups gaan inzetten en dat is de Koolmees.

In onze gemeente gaan we de Koolmees volop kansen geven. Dit doen we bijvoorbeeld door Koolmezen nestkastjes aan te bieden waarin ze kunnen overwinteren en eieren uitbroeden. Voor dit project hebben we hulp ingeroepen van 2ejaars leerlingen van Were Di 3 en van het IVN afdeling Valkenswaard-Waalre.

Recent heeft het IVN op school uitleg gegeven over de Koolmezen en over de eisen waaraan een nestkastje moet voldoen. De gemeente heeft de school gevraagd om vóór december maar liefst 500 mezenkastjes op te leveren, een hele uitdaging. 

Op dit moment zijn maar liefst 12 groepen leerlingen druk bezig met het maken van plannen. In de week van 4 november zullen ze  op pad gaan in Valkenswaard om hulp in te roepen en materialen aan te schaffen om hun project ‘The war on the eikenprocessierups’ tot een goed einde te brengen. 

Via de arbeidsmakelaar van de gemeente is een beroep gedaan op enkele statushouders
(=vluchtelingen met een verblijfsstatus) om de leerlingen te helpen bij het maken van de nestkastjes. “Prachtig om die samenwerking te zien tussen de scholieren en alle andere betrokkenen partijen“,
zegt coördinerend docent Pim Staals van Were Di. “Het enthousiasme spat er gewoon van af!
Voor de leerlingen is dit een heel leerzaam project waarbij ze in aanraking komen met vakgebieden als communicatie, talen, techniek, biologie en economie.”
Eind november weten we hoeveel nestkastjes gerealiseerd zijn. Wordt vervolgd……………..!

Samen maken we gebruik van de kracht die de natuur en onze mooie samenleving te bieden heeft en daar ben ik enorm trots op.

Theo Geldens
Wethouder Natuur.