Kritisch rapport Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant “niet gewenst en verdwenen in la”.

Naar aanleiding van een WOO verzoek (Wet Open Overheid) door het Eindhovens Dagblad editie van 19 maart jl. is er een alarmerend rapport van de toenmalige directeur Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant, de heer Rob Brons, in opdracht van de 21 burgemeesters van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant om in kaart te brengen wat de effecten kunnen zijn bij een voorgenomen bezuiniging van 2,5 miljoen euro in 2018. En dit bovenop eerder forse bezuinigingen o.a. bij de brandweer. De uitkomsten zijn alarmerend, afschrikwekkend en voldoen totaal niet aan de wettelijke eisen én gemaakte afspraken met de gemeenten. Kortom schetst het rapport een onveilige situatie voor ons als inwoners! Ook de brandweerorganisatie, waar het hier voornamelijk over gaat, heeft al vele malen aangegeven dat er een onhoudbare situatie is ontstaan…

‘Mijn grootste angst is dat de brandweer onzichtbaar wordt’
Als er nóg meer bezuinigd had moeten worden, zou de regio niet meer opgewassen zijn tegen grote natuurbranden.
Een ‘zes min’. Dat was de staat waarin voormalig directeur Rob Brons de brandweerorganisatie in 2018 achterliet. De brandweer in Zuidoost-Brabant voldeed aan de minimale eisen, maar meer niet. Dus nee, heel verbaasd is hij niet dat club inmiddels door het ijs dreigt te zakken…
(citaat uit het ED artikel van 28 maart 2025)

H&G heeft al veel eerder in 2014 gewaarschuwd dat door dit handelen van het bestuur de brandweertaken ernstig onder druk zouden komen. Met name de aanrijdtijden, de hulpmiddelen, de beschikbare voertuigen en de inzet van (vrijwillige) brandweerlieden in de regio!

Naar nu blijkt waren de uitkomsten van het rapport “onwenselijk” voor een afvaardiging van het bestuur (de burgemeesters) die deel uitmaakten van de Adviescommissie Financiën & Bedrijfsvoering onder leiding van voormalig burgemeester Blanksma (Helmond).
Verder blijkt uit de ED reconstructie dat diverse burgemeesters “lucht krijgen van deze zaak”.
Blijkbaar zijn zij door de commissie buiten spel gehouden?
Het gevolg is dat er een fel dispuut ontstaat tussen de bestuurders (lees burgemeesters).
Zeer kwalijk bij een organisatie die waakt over onze veiligheid.
Tevens is op te maken dat de gemeenteraden hierover op de hoogte zouden zijn!
…Waardoor volgens hem ( Brons) geen enkele raad anno 2025 kan volhouden dat niemand wist dat het ijs waarop de brandweer stond, nogal dun was geworden.”

Voor de volledige reconstructie verwijzen wij graag naar het ED van Lucas van Houtert.
lucas.van.houter@ed.nl
https://krant.ed.nl/titles/eindhovensdagblad/7152/publications/18519/pages/1/articles/2236182/1/2 en https://krant.ed.nl/titles/eindhovensdagblad/7152/publications/18519/pages/1/articles/2236182/3/1

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft de fractie van H&G opnieuw diverse vragen gesteld en gevraagd naar het gehele rapport van de directeur uit 2018. Dit om vast te kunnen stellen hoe dit zover is kunnen komen, wie hiervoor verantwoordelijk zijn, welke rol de vertegenwoordiging van Valkenswaard hierin heeft genomen. En de cruciale vraag waarom de gemeenteraad hier al die tijd niet over is ingelicht. Tenslotte de vraag hoe dit bestuur en de gehele organisatie nu wel ordentelijk bestuurt.
Tenslotte, de afgelopen jaren is er diverse malen gevraagd door het DB/AB Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant aan de gemeenteraad om namens Valkenswaard een extra bijdrage te leveren aan de organisatie (bedrijfsvoering) van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant….uw en ons belastinggeld! Geld waarvan veronderstelt mag worden dat dat correct wordt ingezet voor de wettelijke taken en afspraken met gemeenten in kader van onze veiligheid.

Hierbij een belangrijke kanttekening, wij hebben grote waardering voor de brandweerlieden die zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid. 

Als laatste een conclusie van de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem:
“Er was NIET een cultuur waarin problemen op tafel mochten komen en dan bestuurlijk werd gezegd oké, we gaan daarbij helpen.”

In een vrije vertaling wat ons betreft, “het was een bestuurlijke puinhoop zonder regie met een (deels) onbekwaam bestuur.” Dit zegt veel wat ons betreft!

Bestuur H&G.

Laatste update 27 maart 2025.
Burgemeester Dijselbloem, voorzitter van de Veiligheidsregio heeft zich uitgesproken in een artikel in het ED van 27 maart 2025.

Hij geeft aan dat een onderzoek naar de crisis bij de brandweer noodzakelijk is.
Verder komt er ook een “verwijt” naar de 21 gemeenteraden (!) dat zij in de spiegel moeten kijken.

Wat ons betreft, zoals wij hieronder al hebben aangegeven is er grote behoefte aan transparantie en het nemen van verantwoordelijkheid door betrokken bestuurders nu en in het verleden…
Het kan niet zo zijn dat volgens de stand van zaken uit het betreffende rapport Brons de veiligheid van onze inwoners in het geding is geweest en misschien nog is!
Voormalig burgemeester Ederveen was op dat moment de verantwoordelijke bestuurder namens onze gemeente. Nu is dat de interim burgemeester. Misschien een tip dat hij bij het overleg in April met de overige burgemeesters de in 2014 door H&G aangegeven waarschuwingen en weerstand tegen het toenmalige bezuinigingsbesluit mee kan nemen in de besprekingen.

Wij wachten nog met belangstelling op de beantwoording van de door onze fractie ingediende vragen aan het college!

Bestuur H&G.

 

Hieronder vindt u een uitleg over de rol van een Veiligheidsregio

Nederland telt 25 veiligheidsregio’s. Veiligheidsregio’s moeten de inwoners van Nederland beter beschermen tegen rampen en crises. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) is de veiligheidsregio voor Zuidoost-Brabant. In onze organisatie werken brandweer en GHOR samen om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Dit doen we voor en samen met de 21 gemeenten in ons werkgebied en de mensen die hier wonen of verblijven. We zijn behulpzaam, deskundig, daadkrachtig en gericht op samenwerken.

Hieronder ziet u het kaartje van de gemeentes die deel uitmaken van de veiligheidsregio Zuidoost-Brabant.

|

Korte samenvatting van de wettelijke bepalingen en het Bestuur.

Wet veiligheidsregio’s en bestuur.

Volgens de Wet veiligheidsregio’s is het een verplichting voor iedere gemeente om aangesloten te zijn bij een Veiligheidsregio. De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant besteden taken voor brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing uit aan Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Dit is vastgelegd in een zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling die wordt vastgesteld door de colleges.

Bestuur.

De Wet veiligheidsregio’s bepaalt dat alleen burgemeesters zitting hebben in het bestuur van een Veiligheidsregio. De 21 burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant vormen samen het Algemeen Bestuur (AB) van VRBZO.
Het AB besluit bijvoorbeeld over de koers van de organisatie, het beleidsplan, het risicoprofiel en de financiële zaken.
Naast het AB (algemeen bestuur) is er een Dagelijks Bestuur (DB).
Het DB stuurt de directie van VRBZO aan en bereidt de vergaderingen van het Algemeen Bestuur voor. Daarnaast is er nog een adviescommissie Financiën & Bedrijfsvoering.
Deze commissie bereidt de financiële stukken voor.

Rol gemeenteraden.

Gemeenteraden vervullen een toetsende en kaderstellende rol. Zij voorzien in een zienswijze op de begroting die wordt opgesteld aan de hand van een kadernota met uitgangspunten.

Iedere 4 jaar biedt het AB van VRBZO de 21 gemeenteraden een concept regionaal beleidsplan aan. De basis voor dit beleidsplan zijn de risicoprofielen van de 21 gemeenten.
De raden zien in het risicoprofiel welke risico’s voor hun gemeente belangrijk zijn. Veranderingen in het risicoprofiel leiden tot een ander regionaal beleidsplan.
Kortom: dit 4-jaarlijkse proces is hét moment voor gemeenten om invloed uit te oefenen op het beleid van de veiligheidsregio. Het bestuur van VRBZO bespreekt – via de Colleges van B&W – met gemeenteraden het risicoprofiel van de betreffende gemeente. De raden kunnen het concept-beleidsplan aanvullen met risico’s die ze in de eigen gemeente ervaren. Ook kunnen ze lokale prioriteiten en veiligheidsthema’s noemen.

Kortom, de raadsleden van onze gemeente, de burgemeester en het college hebben ieder een belangrijke positie in deze organisatie.

Zij zijn verantwoordelijk voor de kerntaken zoals wettelijk omschreven in het kader van:
– Incidentbestrijding
– Risico-en crisisbeheersing
– Bedrijfsvoering

Tevens heeft de Raad zicht op de (belasting)gelden die zijn begroot en uitgegeven.